Klonen van dieren biedt zeker voordelen

Peter Klaver in het AD:
Klonen van dieren biedt zeker voordelen

Honden dier klonen gebeurde begin jaren 90 al. Nu bekend is dat BNN een Nederlandse hond heeft gekloond, blijkt dat het kopiëren van dna nog altijd tot veel discussie leidt. Dierenarts Peter Klaver snapt de bezwaren, maar is zelf niet tegen.

Negatief
,,Dat komt omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf dat de hond kloonde, die techniek heel goed beheerst", zegt Klaver. ,,Voor zo'n 50.000 euro maken zij vanuit een stukje vlees een kloon van een dier." In het buitenland is het klonen van dieren niet verboden, en dus is de techniek daar volgens de dierenarts al veel verder ontwikkeld. Klaver maakte het proces al eens van dichtbij mee. Hij was de dierenarts van stier Herman, het eerste genetisch gemanipuleerde zoogdier ter wereld. Het rund zag in 1990 het levenslicht en kwam voort uit 129 embryo's die bij draagmoeders werden ingebracht. ,,Herman was het resultaat van het sleutelen in dna", vertelt Klaver.

De dierenarts was ook als deskundige betrokken bij het BNN-programma Klonen: Wens of Waanzin, waarin voor het eerst een Nederlandse hond werd gekloond. Dat is bij wet verboden in Nederland en werd daarom in Zuid-Korea gedaan door het bedrijf Sooam Biotech. Die firma maakte op bestelling een exacte kopie van de 12-jarige buldog Joep. 

Tweeling
Al is een 'exacte kopie' volgens de dierenarts niet de juiste term. ,,De genen worden gekopieerd, maar het karakter is nooit helemaal hetzelfde. Vergelijk het met een eeneiige tweeling. Die lijken ook erg veel op elkaar, maar zijn nooit 100 procent gelijk."
,,Europa en Nederland dreigen achterop te raken, omdat we hier erg negatief zijn tegenover het kopiëren van genetisch materiaal", aldus Klaver. Tegenstanders wijzen vaak op dierenwelzijn en morele bezwaren.

Toch waren de baasjes van de buldog onder de indruk van de gelijkenissen die Joep en zijn kloon Pipo vertoonden. Joep is inmiddels dood, maar zijn Rotterdamse eigenaren zagen veel van zijn trekjes terug in Pipo. ,,We zijn dagelijks verbaasd dat het gedrag en karakter zo overeenkomen", zeiden zij in De Telegraaf.Zo ook de Dierenbescherming en verschillende politieke partijen. Die zijn sterk tegen het klonen van dieren. ,,Alleen het ethische argument zou al voldoende moeten zijn om te zeggen: dit willen we niet", liet een woordvoerder van de Dierenbescherming weten. Volgens de organisatie is daarnaast wetenschappelijk aangetoond dat klonen slecht is voor de gezondheid van dieren.
Ook op social media is er kritiek. ,,Laat die dieren met rust", schrijft iemand. Andere mensen vinden dat de baasjes beter een nieuwe hond hadden kunnen ophalen uit een van de overvolle dierenasiels.

Bespreekbaar
Klaver zegt dat hij begrip heeft voor de bezwaren, maar wijst ook op de voordelen die genetisch manipuleren met zich meebrengt. Zo kan de techniek helpen bij het ontwikkelen van medicijnen. Met behulp van genetische modificatie kunnen onder meer bloedstollingsproducten en insuline gemaakt worden.
Hij vindt, net als de eindredacteur van het BNN-programma, dat klonen bespreekbaar gemaakt moet worden. ,,We moeten dit soort ideeën niet direct afschieten", zegt Klaver. ,,Ik verwacht sowieso niet dat we in de toekomst overal laboratoria hebben waarin huisdieren worden gekloond."
http://www.ad.nl/nieuws/klonen-van-dieren-biedt-zeker-voordelen~ad7dc9d3